Ugaona garnitura ili trosjed? - Mirna salon namještaja

Mirna namještaj

Ugaona garnitura ili trosjed - Mirna salon namjestaja

Vodič za opremanje dnevne sobe

U našem blogu danas pišemo o sofama. Koji materijal, boju, model i punjenje odabrati za ugaonu garnituru ili trosjed?

Ono što znamo je da se uvijek u uređenijim, novijim i ljepšim dnevnim sobama bolje osjećamo.

Kako da interijer izgleda atraktivno, da nije preskup, da je optimum kvalitete i cijene, da je funkcionalan, da se lako čisti… Kod uređenja dnevne sobe to su naši glavni zadaci, a zahvaljujući Mirna salonu namještaja uređenje interijera nikada nije bilo lakše.

Krećemo s malom školom uređenja dnevne sobe – a danas pričamo o trosjedima i ugaonim garniturama.

Dobar i kvalitetan trosjed sjajan je početak svakog opremanja.

Ugaona garnitura ili trosjed - Mirna salon namjestaja

Kako odabrati pravu?

Prvi korak koji je univerzalan za sve – bez obzira da li se radi o stanu, kući, vikendici ili apartmanu. Dobro izmjerite prostor sa svih strana i odlučite koji model sofe je za vas idealan.

Naime, sofe razlikujemo po broju sjedenja – dvosjedi, trosjedi, četverosjedi, peterosjedi… damski ležaji te ugaone garniture koje mogu biti različitih dimenzija.

Bigger is Better? To ne vrijedi kada su sofe i garniture za sjedenje u pitanju. Prevelika, preduboka, predugačka i preglomazna garnitura posve će progutati prostor. Kao što će premalena izgledati poput minijature.

Generalno je pravilo da bi sofa sa svih strana trebala imati barem 30-ak centimetara slobodnog prostora, kako ne bi izgledala nabijeno na bočne zidove. Jednako tako i visina sofe je vrlo važna. Niži modeli izvrsno pašu uz modernije stanove s nižim stropovima, a to je posebice važno ako se garnitura nalazi usred prostora, kako ne bi stvorila “zid”.

U tim situacijama, kada su leđa trosjeda ili kutne garniture vidljiva, svakako gledajte da su lijepa i niža. Postoje sofe sa posebno dizajniranim stražnjim dijelom, kao i one s  fleksibilnim naslonima za glavu koji se mogu dići u situacijama kada čovjek treba naslon za glavu, a da se spusti kada mu ne treba.

Ugaona garnitura ili trosjed?

Lično sam fan trosjeda jer oni omogućavaju da ostane mjesta za više različitih stolića i fotelju ili fotelje. No, znam, mnogi su veliki ljubitelji ugaonih garnitura, ali treba paziti da one ne “progutaju” prostor.

Kod ugaonih garnitura s ležajem treba znati da nije svaki dio garniture jednako mekan i udoban. Neke ugaone garniture u svom produljenom ugaonom dijelu imaju spremnik te je obično taj dio tvrđi. No, općenito, ako želite zaista udobnu sofu onda uzmite onu koja se ne razvlači.

Naime, česta dilema je da li uzeti trosjed na razvlačenje ili ne? Kada je dom u pitanju i kada imate dovoljno mjesta da nitko od ukućana ili gostiju ne mora spavati na kauču, onda svakako savjetujemo da uzmete trosjed koji se ne razvlači.

Teško da postoji sofa koja je jednako udobna i za spavanje i sjedenje. Sofe koje u sebi imaju sklopivi mehanizam i pravi madrac obično su tvrđe za sjedenje, a udobnije za spavanje, dok, one koje imaju više pjene i perje su udobnije za sjedenje, a malo premekane za spavanje.

No, ako opremate apartman ili stan za izdavanje onda svakako savjetujemo da odaberete garnituru na razvlačenje. Sofu na razvlačenje možete iznajmiti kao dodatni ležaj, dajete si više mogućnosti za izdavanje i postajete cjenovno prihvatljiviji. Sa sofom na razvlačenje uvijek možete zaraditi više.

A boje i materijali?

Siva, plava, zelena i konjak uvijek su najsigurnije, a ako ste pažljivi i nemate malu djecu te stan ne mislite nikome iznajmljivati, onda možete birati i svjetlije tonove poput svjetlosive, bež, svjetloplave, žute, roze… odnosno boje koje jako “otvore” prostor.

Crne i jako tamne sofe nisu baš zahvalne jer se na njima vidi prašina i mucice, no osim boje važan je i materijal.

Materijali bi trebali biti izdržljivi i otporni. Općenito pravilo je da je koža praktičnija i lakše se čisti od tekstilnih sofa, no ima i tekstila koji su izvrsni i koji se lako održavaju.

Moj trik je da sofu redovito usisavam i da ju svako toliko posprejam sa sprejem za impregnaciju namještaja. Ako nemate taj sprej, poslužit će i sprej za obuću i odjeću koji je prilagođen vašem materijalu garniture. Isprobajte uvijek na maloj površini i na manje vidljivom dijelu kako se sprej ponaša, a onda tek posprejajte veći i vidljiviji dio.

Što još treba znati?

Ništa nije vječno i ako vidite da se vaša sofa ofucala – promijenite ju. U vlastitom domu staru sofu možete zakamuflirati s novim, atraktivnim jastucima i prekrivačem, ali gosti će vam zamjeriti ako im date staru garnituru.

Komentariši

Your email address will not be published.

REGISTER

Vaši lični podaci će se koristiti za podršku vašem iskustvu na ovoj web stranici, za upravljanje pristupom vašem računu i u druge svrhe opisane u našim [Politika privatnosti].